Мітла
Ви бажаєте відреагувати на цей пост? Створіть акаунт всього за кілька кліків або увійдіть на форум.

Подорож Перша! Колківська Республіка

+5
Запах Ветра
Тира
simant
Viorika
Vanechka
9 користувачів

Перейти донизу

Подорож Перша! Колківська Республіка Empty Подорож Перша! Колківська Республіка

Повідомлення автор Vanechka Чт Квіт 10, 2014 11:11 pm

Дівчата, не судіть строго. Я розумію, що у кожного своє ставлення до Української Повстанської Армії. Та це наша історія. Погана вона чи хороша судити не нам!

Впродовж весни 1943 року загонами Української повстанської армії було звільнено від німецьких окупантів ряд населених пунктів Меневицького, Цуманського, Рожищенського, Ківерцівського районів Волинської області та Радивілівського району Рівненської області. На цих теренах постало напівдержавне утворення, відоме як Колківська республіка. Її площа складала приблизно 2,5 тисячі квадратних кілометрів.  Її межі в силу військових обставин змінювалися.
   Cимволічно днем заснування Республіки вважається день Благовіщення Діви Марії (7 квітня). Адже Богородиця є небесною покровителькою український вояків Повстанської армії.
  Після встановлення у Колках української влади містечко стало місцем зосередження політичного й військового проводів ОУН і УПА. Зокрема тут дислокувався штаб Дмитра Клячківського (псевдо «Клим Савур») – першого командира загонів УПА у 1942 – 1943 роках. У Колках розташовувалася військова школа кіннотників.
   У Колках якийсь час перебував і Роман Шухевич. У самому містечку діяли також школи артилеристів і мінерів, курси самооборонної кінної розвідки та політосвіти. В селі Рудня функціонувала старшинська школа, а в селі Старосілля розмістився великий видавничий осередок.
   На території так званої Колківсьої республіки працювали хлібопекарня, молочарня, готель, лікарні, польовий шпиталь, електростанція, відновилися заняття у школах. У жовтні 1943-го відбулася вчительська конференція за участю майже 80 освітян, кожному з яких вручили посібник «Українознавство».
Республіка проіснувала до 4 листопада. Знищено її було за допомогою регулярних фронтових частин (артилерії, танків та авіації). За свідченнями очевидців, солдати, які брали участь у знищенні Колківської республіки, були одягнені в німецьку уніформу, проте розмовляли російською мовою. Свідки тих подій припускають, що це були «власівці».
  Незважаючи на нетривалу в часі історію існування, Колківська республіка діяла як досить організоване владне утворення з елементами державності. Вона стала справжнім маленьким прообразом майбутньої України.
  Зараз Колки — це селище міського типу Маневицького району Волинської області. Центр селищної ради. Населення — 6 500 осіб.  У 1998 році на честь 55-ї річниці утворення Колківської республіки у смт Колки встановлено пам'ятний знак «Колківська республіка». Свого часу Гетьман України Павло Тетеря проживав у Колках.
                                              [Ви повинні бути зареєстровані та підключені , щоб побачити це зображення]
Перед появою назви «Колки» містечко називалося «Романів» на честь князя Романа Мстиславича. Неподалік містечка був розташований замок Романа, який на жаль не зберігся до наших днів. У 1997 році в честь 800—річчя Колок у центрі був відкритий пам'ятник засновнику містечка — Роману Мстиславичу.
                                              [Ви повинні бути зареєстровані та підключені , щоб побачити це зображення]
Vanechka
Vanechka

Дата регистрации : 09.04.2014

Повернутися до початку Перейти донизу

Подорож Перша! Колківська Республіка Empty Re: Подорож Перша! Колківська Республіка

Повідомлення автор Viorika Пт Квіт 11, 2014 1:59 pm

Дякую за цікаву розповідь! Соромно признатися  Embarassed ( завжди думала, що непогано знаю історію України) але я перший раз почула про Колківську республіку.
Viorika
Viorika

Подорож Перша! Колківська Республіка Empty Re: Подорож Перша! Колківська Республіка

Повідомлення автор simant Пт Квіт 11, 2014 2:19 pm

Приєднуюсь! Давай ще!Будь-ласка....
simant
simant

Повідомлення автор Тира Пт Квіт 11, 2014 3:08 pm

Иванка, я давно тебе говорила, что ты прирожденный экскурсовод и великолепный рассказчик. Так что с интересом жду новых путешествий Rolling Eyes 

Тира

Повідомлення автор Запах Ветра Пт Квіт 11, 2014 5:17 pm

Иванка, спасибо за рассказ, очень интересно. Я, если честно, даже не знала всего этого Embarassed 
Сейчас сделаю отдельный блок - Наші подорожі та пригоди.
Запах Ветра
Запах Ветра
Admin

http://ukrlitterra.com.ua

Повідомлення автор Vanechka Пт Квіт 11, 2014 8:22 pm

Дiвчата ви мене засоромили!Величезне дякую!!!!!
Vanechka
Vanechka

Повідомлення автор Амріта Пт Квіт 11, 2014 10:08 pm

Ой, і для мене вся інформація - новина Embarassed Іванка, дуже цікаво! Я теж із інтересом чекатиму на твої нові подорожі!
p.s. Наш форум так розростається, що не встигаю йти нога в ногу з усіма повідомленнями))
Амріта
Амріта

Повідомлення автор greta-nata Сб Квіт 12, 2014 11:37 am

Ванюш, дякую за екскурсію, це також ще одна сторінка нашої історії і її потрібно знати. А я не знала. Embarassed 
greta-nata
greta-nata

Повідомлення автор Мечта Нд Квіт 13, 2014 2:56 pm

Іванка,дякую за подорож. Rolling Eyes  Десь, колись, щось чула,а тепер точно знаю,дякую.
Мечта
Мечта

Дата регистрации : 13.04.2014

Повідомлення автор Вика Чт Квіт 17, 2014 1:30 pm

Іваночко,  Wink! Екскурсовод з тебе дивовижний! Мені подобається з тобою подорожувати! Двай ще де-небудь з"їздимо?!
Вика
Вика

Повідомлення автор Мечта Чт Квіт 17, 2014 3:53 pm

Тільки хотіла запропонувати.Віка друзья  Іванка,поїхали ще кудись,а?
Мечта
Мечта

Дата регистрации : 13.04.2014

Повідомлення автор Vanechka Чт Квіт 17, 2014 3:54 pm

Дякую, дівчата! І за те, що читаєті, і за те, що хвалите))) То приємно))) Поїдемо! Можливо сьогодні ввечері))
Vanechka
Vanechka

Повідомлення автор Спонсорований контент

Спонсорований контент

Повернутися до початку

- Схожі теми

Права доступу до цього форуму
Ви не можете відповідати на теми у цьому форумі